5 iulie 1941: zi de Sărbătoare Națională. Are loc ELIBERAREA orașului Cernăuți din nordul Bucovinei românești de sub ocupația sovietică.
|În după-amiaza zilei de 3 iulie 1941, orele 17.00, Armata 3 română (al cărei comandament a fost reinvestit în noaptea de 2 spre 3 iulie 1941 cu atribuții operative) a declanșat acțiunile ofensive pentru eliberarea nordului Bucovinei, ocupat de Uniunea Sovietică în iunie 1940.
După eliberarea Storojinețului, generalul Petre Dumitrescu a ordonat continuarea ofensivei spre Cernăuţi cu forţele principale ale Brigăzii 1 mixte munte şi cu cele de la flancul stâng ale Brigăzii 4 mixte munte, precum şi executarea unei manevre spre Fântâna Albă, cu un detaşament din Brigada 4 mixtă munte, în spatele şi flancul drept al trupelor sovietice care se opuneau Diviziei 7 infanterie.
Într-o asemenea concepţie, unităţile Brigăzii 1 mixte munte (flancate la vest de Detaşamentul ,,colonel Albustin”, care a executat o amplă manevră pe direcția Seletin – Cernăuți) au manevrat (pe la vest și pe la est) dispozitivul inamic din zona Cernăuţi şi au înfrânt rezistenţa opusă în faţa oraşului, trupele sovietice retrăgându-se în grabă fără a avea timp să facă distrugeri prea mari.
Primele unităţi române care au pătruns în Capitala Bucovinei istorice, în după-amiaza zilei de 5 iulie 1941, au fost batalioanele 3 şi 23 vânători de munte, primite cu bucurie de către populaţia românească.
Vestea eliberării Cernăuţiului a provocat în toată ţara un entuziasm ,,de nedescris”, după cum aprecia presa vremii. ,,Copiii soldaţilor care au intrat în capitala Bucovinei acum 23 de ani – se arăta în ziarul ,,Universul” – intră azi, la rândul lor, în Cernăuţi, fraţi de sânge şi de suflet, cu pasul sprinten, cu ochi tineri, cu fruntea sus”. ,,La Cernăuți – semnala și ,,Timpul” – fâlfâie iar drapelul tricolor al stăpânirii românești. Vestea aceasta, răspândită ca fulgerul, ieri după-amiază a produs un entuziasm de nedescris în Capitală”. Victoria trupelor române a fost elogiată și de generalul Eugen von Schobert care a transmis (7 iulie) felicitări și și-a exprimat, ,,deplina recunoștință”.
După eliberarea părții de nord a Bucovinei, regele Mihai I și regina-mamă Elena, împreună cu generalul Ion Antonescu, au vizitat (24 iulie) orașul Cernăuți, fiind întâmpinați de populație ,,cu urale și entuziastă bucurie”. Cu această ocazie, generalul Ion Antonescu s-a adresat, astfel, ziariștilor români și străini: ,,Sunt fericit că am ocaziunea să vă întâlnesc în acest oraș așezat într-o regiune românească și care s-a ridicat prin munca de secole a țăranului român. Aici totul este românesc, aici este leagănul nostru, unde se găsesc înmormântați domnitorii noștri glorioși, voievozii care au zidit din temelii, prin luptele și sacrificiile noastre, întregul nostru tezaur național. Tot ce vedeți aici e opera țăranului român”.
Pe larg: Alesandru Duțu, Armata română în război, 1941-1945, Editura Enciclopedică, București, 2016. (Alexandru Dutu)
https://mcppress.ro/forum/viewtopic.php?t=258
Sursa: Mihail Georgevici, MCP Press Agency
Trebuie să fii autentificat pentru a publica un comentariu.