Știri privind participarea profesorului Constantin Hărăbor la cel de-al 43-lea Congres Mondial al Poeților, eveniment cultural de excepție, cu prezentarea POEM -I-RT (Proiect Orizont Eminescu Mihai – Internațional – India – Rabindranath Tagore)
|
Distribuie
– Corespondență specială din Madurai, India
Motto: „Călătoria este singurul lucru care se poate cumpăra și care te face mai bogat” – Confucius
Profesor Hărăbor Constantin – Autor și Coordonator de Proiect
Anul școlar 2023/2024 a fost deosebit de fructuos pentru proiectul cultural – educațional POEM-I. El a „călătorit” pe Planetă astfel:
În iulie, la Săptămâna Internațională de Cultură Română de la Hamilton – Ontario, Canada; a urmat, în septembrie, prezentarea la Congresul Mondial Eminescologic din Chișinău; la începutul lunii noiembrie, a ajuns în Japonia la Ambasada Română din Tokio.
Dar nu s-a oprit aici, pentru că, după prezentarea Proiectului în Canada, domnul Alexandru Cetățeanu – scriitor și ziarist (membru cu vechime în UZPR, dar și în Asociația Jurnaliștilor din Canada) , președinte al Asociaţiei Scriitorilor Români din America de Nord (ASRAN), mi-a sugerat că ar fi foarte interesant și util de prezentat POEM-I și la Congresul Mondial al Poeților ce va avea loc în orașul antic Madurai, statul Tamil Nadu din sudul Indiei (20 – 25 Noiembrie 2024). Imediat, am mobilizat echipa, sub conducerea doamnei Director Iuliana Matrosenco – Manager General de Proiect și am conceput un sub proiect al POEM-I, denumit Proiect Orizont Eminescu Mihai – Internațional – India – Rabindranath Tagore ( acronim POEM-I-RT ). Am prezentat elevilor talentați la desen câteva poezii ale poetului național al Indiei – Rabindranath Tagore (1861–1941, laureat al Premiului Nobel în 1913!) , iar ei au realizat, sub coordonarea Doamnei Sabina Luminița Cozma – artist plastic şi profesor de desen, peste 20 de ilustrații inspirate de acele poeme.
Ideea proiectului a venit din faptul foarte clar demonstrat de eminescologi, că între Eminescu si cultura, filozofia indiană, a existat o puternică legătură, cel mai bun exemplu fiind lucrările Amitei Bose: “Eminescu și India”, respectiv “Eminescu și Tagore”. Echipa de proiect a decis ca POEM-I-RT să fie prezentat la Congres printr-un PowerPoint și o expoziție de artă plastică ilustrând poeme ale celor doi poeți naționali. Forma finală, profesionistă, a prezentării PowerPoint, a fost făcută de Doamna Renata Roșu – mama unui fost elev al școlii Orizont, care ne-a ajutat la tehnoredactarea profesionistă a produselor proiectului în toate etapele acestuia. În urma trimiterii unei scurte prezentări a Proiectului Doamnei Dr. Patricia Garza Soberanis – Secretarul General al Congresului Mondial al Poeților, precum și Dlui Dr. Sethu Kumanan – Președintele celui de-al 43-lea Congres, am primit invitația oficială de a participa la Eveniment, ca invitat special.
Deschiderea oficială a avut loc pe data de 21 noiembrie, la somptuosul Centru Cultural Internațional Tamiz Sangam, unde au participat oficialități de înalt rang ai statului Tamil Nadu, membri ai Parlamentului, personalități culturale, sponsori, precum și 300 de liceeni din oraș și 30 liceeni din Singapore.
Ni s-a făcut o primire fastuoasă, am putea spune „cu surle și trâmbițe…” prin prezentarea unor dansuri și obiceiuri tradiționale de bun venit specifice culturii locale (Aprinderea lămpii etc.). Apoi, participanții au vizionat Expoziția „Orizont Plastic Eminescu – Tagore” montată în holul Centrului Cultural. Ea a fost foarte bine apreciată de oficiali și de participanți, atât adulți cât și elevi.
După cuvântările de bun venit ale oficialilor, organizatorilor și principalului sponsor, a luat cuvântul vorbitorul principal, anume Kundrakudi Ponnambala Adigalar – Înalt Lider Spiritual Hindi, Profesor universitar de chimie și Președinte al Trustului Educațional Thavathiru, care a jalonat principalele direcții de acțiune în viitor. Apoi s-a înmânat tuturor participanților Antologia 43WCP2024 – un volum cuprinzând câte două poezii ale fiecărui poet participant, un articol al invitaților speciali, precum și un scurt CV. Am fost foarte mândru că astfel mi s-a publicat un articol prezentând pe larg POEM-I în acest volum.
În cadrul celui de-al 43-lea Congres Mondial au fost foarte multe evenimente deosebite, dar în articolul de față o să prezint doar participarea POEM -I-RT la acest eveniment cultural de excepție.
A doua zi, în prima ședință plenară, când s-au prezentat comunicări ştiinţifice și eseuri pe subiecte legate de tema Congresului, am fost invitat să prezint Proiectul.
Mai întâi, cu ajutorul a două profesoare din Japonia, am înmânat tuturor participanților un autocolant cu sigla POEM-I-RT. Prezentarea a plăcut tuturor, am fost felicitat de organizatori și de invitați, dar cel mai mult m-am bucurat că două grupuri de elevi, unul din Madurai și unul din Singapore, au venit și m-au felicitat, spunând că prezentarea mea le-a plăcut cel mai mult. În finalul expunerii am înmânat Președintelui Congresului trei produse ale acestuia, anume Cartea și e-Book-ul Proiectului, albumul Orizont Plastic Eminescian, precum și un volum de poezii ale lui Mihai Eminescu traduse în limba engleză. În plus, am oferit lucrarea (tot în engleză) – Mihai Eminescu și India, scrisă de Amita Bose. În finalul sesiunii, ca o apreciere și recunoaștere a valorii educative a proiectului, mi s-a oferit tradiționalul Golden Shalwe ( Șalul de Aur) de către Președintele Congresului Mondial și de către Kundrakudi Ponnambala Adigalar – Înalt Lider Spiritual Hindi, Profesor universitar de chimie și Președinte al Trustului Educațional Thavathiru.
Un alt moment deosebit a fost vizita tuturor participanților la Congres la Colegiul Agricol Sethu Bhaskara din localitatea Karaikudi. După o primire fastuoasă, am fost invitați să plantăm câte un copac, inaugurându-se astfel înființarea Pădurii Poeților ce va cuprinde în final 20.000 de pomi.
Apoi a avut loc festivitatea de ridicare a drapelului fiecărei țări participante la Congres. Ca o apreciere a faptului că prin proiectul Școlii Orizont îl facem cunoscut pe poetul național al Indiei, am fost îmbrăcat într-un costum tradițional indian și am primit, pentru această zi specială, numele de Rabindranath.
La finalul vizitei, Dr. Sethu Kumanan, care este fondatorul acestei instituții și doamna Dr. Karunanithi Sir – Directoarea Colegiului, m-au rugat ca după terminarea Congresului, să revin la Colegiu, să montez expoziția acolo și să prezint în fața elevilor Proiectul. Am acceptat cu mare plăcere această invitație, așa că a doua zi după terminarea Congresului am fost dus la Colegiul Agricol, mi s-a făcut o primire deosebită, iar după montarea expoziției și vizionarea prezentării PowerPoint a POEM-I-RT, elevii și conducerea acestuia și-au exprimat dorința de a deveni parteneri în proiect. Așa se face că acest proiect își va continua existența și în India. Expoziția am lăsat-o cadou pentru Colegiu.
În concluzie, a fost un eveniment absolut deosebit, de un înalt nivel cultural și spiritual, o ocazie unică prin care am diseminat proiectul în peste 30 de țări, așa încât el va avea noi parteneri. La festivitatea de închidere a Congresului, am primit Diploma de participare și invitația oficială de a participa la cel de-al 44-lea Congres Mondial al Poeților, ce va avea loc în orașul Monterey din Mexic, între 21-25 septembrie 2025.
Pe tărâmul poeziei, Ritmurile Armoniei rezonează profund, împletind firele experienței umane, emoției și identității…
Este o adunare unică de meșteri ai cuvântului, poeți, artiști recitatori și iubitori de poezie, reuniți pentru a celebra puterea poeziei în promovarea prieteniei, diversității, egalității și incluziunii.
https://mcppress.ro/forum/viewtopic.php?t=451
Sursa: Mihail Georgevici, MCP Press Agency
Trebuie să fii autentificat pentru a publica un comentariu.