Iată câteva imagini surprinzătoare pentru Voi, prieteni de o viață!
|Un vas de croazieră de pe lacul Leman
Fotografii surprinzătoare: Furculiţa înfiptă în…
apa lacului Leman, la Vevey
Text: Simona LAZAR/Fotografie: Valentin TIGAU
Montată prima dată în 1995 şi „expulzată” după câteva luni, „reîntoarsă” pe cheiul din Vevey în 2007, cu prilejul expoziţiei „Couverts découverts”, „La Fourchette” a devenit, în sfârşit, oficial, unul dintre simbolurile oraşului.
Englezul Thomas Coryat amintea în 1608, ca pe o curiozitate, obiceiul italienilor de a se servi de furculiţă, notând cu umor că, fiindcă adoptase obiceiul, fusese numit şi el „furcier” (sau „poartă furcă”). După patru secole, „Furculiţa din Vevey” a avut nevoie şi ea de ceva timp ca să fie acceptată.
Ar trebui să-i spunem: Furculiţa. Cu „F”. Câtă vreme, şi la propriu, şi la figurat, este cel mai mare obiect – instrument, tacâm – de acest fel care s-a construit vreodată. Iar dacă e să credem în legendele cu uriaşi, atunci cu siguranţă nu poate fi decât ustensila cu care vreunul dintre aceştia ducea la gură hălci imense de mâncare. Furculiţa de la Vevey, cu dinţii înfipţi în… apalaculuiLeman, a devenit unul dintre simbolurile cantonului elveţian Vaud, ca şi viile de la Lavaux – cele intrate în patrimoniul UNESCO, datorită, pe de o parte, altitudinii la care cresc şi, pe de altă parte, efectului celor „trei sori” care coc strugurii. Dar despre vie şi struguri, altădată…
Dacă vrei să-ţi dai o întâlnire de dragoste pe malul lacului, la Vevey, e suficient să spui: „Ne vedem la Chaplin”. De fapt, mai nimerit ar fi să zici „La Charlot”, pentru că personajul, iar nu actorul, este cel omagiat, printr-o sculptură în bronz, în mărime naturală. Dacă eşti român, cu siguranţă vei prefera alte două locuri de întâlnire, situate nu departe de geniul cinematografiei: bustul Annei de Noailles, visând la promisiunile timpului, ori pe cel al lui Eminescu, fixat pe un soclu din… cărţi de bronz. Însă de ceva vreme cel mai cunoscut reper este „La Fourchette”. „Furculiţa„. Splendidă sculptură realizată de artistul plastic Jean-Pierre Zaugg şi montată, dinaintea Muzeului Alimentarium din Vevey la data de 21 iunie 1995, pentru a marca momentul în care instituţia parenată de Nestlé, singurul muzeu din lume dedicat exclusiv istoriei alimentaţiei, împlinea 10 ani de la înfiinţare.
https://mcppress.ro/forum/viewtopic.php?t=244
Sursa: Mihail Georgevici, MCP Press Agency
Trebuie să fii autentificat pentru a publica un comentariu.