Primul 10 la Mizil: Festivalul „Romeo și Julieta la Mizil” (Aproape) 100% Mircea Ionescu-Quintus!

Share

Coperta QUINTUS conv - Copy

Primul 10 la Mizil: Festivalul „Romeo și Julieta la Mizil”

 (Aproape) 100% Mircea Ionescu-Quintus!

Festivitatea de premiere Festivalului Internațional de Poezie și Epigramă „Romeo și Julieta la Mizil”, ediția a X-a, jubiliară, a fost găzduită, pe 28.01.2017, ca toate celelalte ediții de până acum, de Liceul Teoretic „Grigore Tocilescu” . Proiectul acestui eveniment a fost inițiat și organizat de Fundația Culturală „Romeo și Julieta la Mizil”, având ca partener principal Liceul Teoretic „Grigore Tocilescu” și s-a aflat sub egida Inspectoratului Școlar Județean Prahova și a Ministerului Educației Naționale.

Organizatorii au comemorat amintirea Profesorului și Academicianului Solomon Marcus. În onoarea acestuia a fost oferit un trofeu unic d-nei Lavinia Spandonide, director al editurii Spandugino, editură unde Solomon Marcus a tipărit în ultima vreme tot ceea ce scria. Și nu puține sunt cărțile apărute, ca niște bijuterii culturale la această editură…

Au fost, la ambele secțiuni, Poezie și Epigramă, 519 concurenți, 167 la Epigramă și 352 la Poezie. Și această ediție s-a caracterizat printr-o participare eterogenă, elevii debutanți concurând cu scriitorii consacrați. Foarte îmbucurător este faptul că la fiecare nouă ediție participă tot mai mulți elevi, ceea ce a determinat organizatorii să instituie de anul acesta recompense speciale pentru cei mai bine clasați în clasamentul general, acesta fiind Premiul „Junior”. Din cei 519 participanți, 98 au fost elevi, respectiv 93 la Poezie și 5 la Epigramă.

Au fost la Mizil, în neîncăpătoarea Sală de festivități a Liceului Teoretic „Grigore Tocilescu”: Mircea Ionescu-Quintus, prof.univ.dr.Ștefan Cazimir, prof. univ.dr.ing. Corneliu Berbente, George Corbu, Nicolae Dragoș, Cornel Udrea, Daniela Vlădescu, prof.univ.dr. Alexandru Șonea, prof.univ.dr. Lazăr Avram, prof.univ.dr. Alexandru Țiclea, prof.univ.dr. Dan Popescu, caricaturistul Marian Avramescu, muzicologul Constantin Rusnac din R.Moldova, insp.școlar general Nicolae Angelescu, insp.șc.gen.adj. Liliana-Otilia Țenescu, inspector drd. Mihai Morar, inspector dr. Cristina-Marian Ionescu, inspector Cristina Petre, Odilia Roșianu, prof. Christian Crăciun, o delegație a raionului Ialoveni, direcția Învățământ, Victoria Milescu, artista plastică Constanța Abălașei-Donose, scriitorii  Vasile Ladaniuc, Ion Popa-Pădure din R.Moldova și artistul acordeonist Maxian Deladolna din R.Moldova, Iulia Modiga-de la Institutul „Eudoxiu Hurmuzachi” al Românilor de Pretutindeni

Delegația Liceului Teoretic Puhoi, condusă de d-na directoare Maria Sultan, a fost prezentă pentru a doua oară la Mizil.

Epigramiști de valoare din toată țara, dar și poeți, au onorat festivitatea de premiere: Ion Diviza, Gheorghe Bâlici-care sunt și organizatorii Festivalului Național de Epigramă și Fabulă, de la Chișinău, „Donici, cuib de-nțelpciune”, Sorin Cotlarciuc-organizator al Festivalului Internațional de literatură satirico-umoristică „Umor fără frontiere în Țara de Sus”-Vama, jud. Suceava, Alexandru Cățcăuan-organizator al Festivalului „Mărul de aur”, de la Bistrița,  Mihai Moleșag, George Corbu, Corneliu Berbente,Virgil Petcu, Florina Dinescu, Alexandru Țiclea, Daniel Ionuţ Ţucă, Nae Bunduri, Laurențiu Ghiță, Corneliu Zeană, Dan Norea, Ioan Petru Gârda, Florian Abel, Ștefan Al.Sașa, Virgil Petcu, Ioan Toderașcu, Aurel Cehan, Cătălina Orșivschi, Dan Culicovschi, Petru Brumă, Ion Busuioc. De notat atât prezența reputatului umorist constănțean Ananie Gagniuc cât și a cunoscutului rebusist ploieștean, Ion Mazilu, autorul unor frumoase careuri tematice despre „Romeo și Julieta la Mizil”.

A revenit la Mizil autenticul Gheorghe  Căpușan, curator al Muzeului „Poarta de su` Feleac”, din Cluj-Napoca, muzeu cu exponate etno-folclorice, dar și Cătălina Orșivschi-care deține împreună cu Letiția, sora sa, splendidul Muzeu al Oului în localitatea Vama, jud. Suceava.

Mulțumim din nou d-lui director al Casei de Cultură din Urziceni, Nicolae Petrache, pentru menținerea expoziției de caricatură-expusă în timpul festivalului!

Din partea Asociaţiei Literare „Păstorel” şi „Universul Prieteniei” din Iaşi au fost prezenți Rodica Rodean, Vasile Larco, Valentin Tălpălaru, ultimul și redactor la Radio România Iași, Mulțumim Rodicăi Rodean pentru mediatizarea evenimentului și pentru efortul titanic de a face poze în timpul evenimentului și de a le posta foarte repede pe facebook!

Anul acesta, „peisajul” feminin de origine basarabeană a fost firav reprezentat prin prezența reporterului Rodica Grigore de la Tele Moldova1 și a poetei Elena Mihalachi, din Răzeni, Republica Moldova.

Au mai fost invitați, dar nu au putut veni: prof.dr. Doru Dumitrescu, inspector în Ministerul Educație Naționale, dr. Lucia Olaru Nenati, acad. Nicolae Dabija, acad. Vasile Tărâțeanu, prof.univ.dr. Nicolae Rotaru, Elena Vorotneac, Constantin Moldovan, Violetta Petre, prof.dr. Elis Râpeanu.

Mass-media a fost reprezentată prin TVR1-Gabriel Degeratu, Tele Moldova 1- Rodica Grigore, Radio România Actualități-Alexandru Rusu, Radio România Iași-Valentin Tălpălaru.

La secțiunea Poezie premiile au fost acordate astfel:

Marele premiu „George Ranetti”-Ana Drăgoianu, Țânțăreni, Gorj

Premiul „Grigore Tocilescu”-Alina Neagoe, Drăgășani, Dâmbovița

Premiul „Agatha Bacovia”-Dorel Gaftoneanu, Botoșani

Premiul I „Junior”-Andrada Badea, Horezu, Vâlcea (Cel mai bine plasat elev în clasamentul general)

La secțiunea Epigramă juriul a acordat premiile astfel:

Marele premiu „George Ranetti”-Gheorghe Bâlici, Chișinău

Premiul „Grigore Tocilescu”-Vasile Vajoga, Iași

Premiul „Agatha Baccovia”- Mihai Moleșag, Tulcea

La dezbaterea intitulată „Starea umorului românesc contemporan”, dezbatere inițiată și propusă organizatorilor de academicianul Solomon Marcus la ediția a VIII-a, au participat: prof. univ. dr. Ştefan Cazimir, umoristul Cornel Udrea, prof. univ.dr.ing. Corneliu Berbente și George Corbu.

Momentele cele mai aplaudate ale festivalului s-au datorat lui Mircea Ionescu-Quintus și minunatei soprane Daniela Vlădescu. Seniorul Mircea Ionescu-Quintus, recunoscut ca un reper lumea elitistă a epigramiștilor și nu numai, a strălucit, la aproape 100 de ani, printr-o vervă și spontaneitate nealterate de trecerea timpului. Aflat la prea venerabila și greu egalabila vârstă de un quintus (noua unitate de măsură a duratei vieții egală cu 100 de ani), a intrat în dialog cu publicul, care i-a dedicat catrene, madrigaluri etc. A fost aplaudat în picioare la intrarea în sală, când dealtfel i s-a cântat „La mulți ani!” și a fost primit de organizatori cu șampanie și tort. De asemenea, organizatorii i-au acordat o medalie aurită și Diploma Opera Omnia pentru îndelungata și prodigioasa activitate în slujba spiritului și a neamului românesc. Au vorbit despre Domnia Sa, au adresat întrebări sau au citit epigrame: George Corbu, Ștefan Cazimir, Olimpia Popescu, Ioan Petru Gârda, Dumitru Sârghie, Laurențiu Ghiță, Leonard Roșu, Gheorghe Bâlici, Virgil Petcu, Florina Dinescu, Vasile Larco, Corneliu Berbente, Eugen Grigore.

Organizatorii țin să-i mulțumească distinsei soprane Daniela Vlădescu-o artistă desăvârșită!
Publicul prezent în sala de festivități a Liceului Teoretic „Grigore Tocilescu” a vibrat și s-a înălțat spiritual prin vocea cristalină, vie, de neuitat! Chapeau!!!

Mulțumiri se cuvin a fi adresate tuturor sponsorilor și partenerilor tradiționali ai festivalului, dar și d-lor Constantin Rusnac și Laurențiu Ghiță, care au colaborat la realizarea imnului festivalului, primul cu aranjamentul muzical iar celălalt cu versurile.

Festivalul a avut ca prezentatoare  pe d-na Luiza Toboc, de la TV Valea Prahovei.

A consemnat

prof. Laurențiu Bădicioiu

DSC_9711

DSC_9680

_DSC0967

_DSC0878

_DSC1028

_DSC1060

DSC_9659

5-009

 

unnamed

z-007

DSC_9651

Festivalul „Romeo și Julieta la Mizil” (Aproape) 100% M I-Quintus!

– MERITUL CETĂŢEANULUI PUTERNIC – MCP Press

Sursa: MCP Press Agency, Ioana Banner

Add a Comment

Share
Share