DESPRE PENSII ȘI CONTRIBUTIVITATE

Share

DESPRE PENSII ȘI CONTRIBUTIVITATE

  Pentru a beneficia de pensie, pe bază de contribuție, condiția impusă prin lege, este ca stagiul complet de cotizare în sistemul public de pensii, să fie de cel puțin 35 de ani.
  Până în anul 2001, statul român nu a reținut nici unei categorii sociale de angajați, contribuții de asigurări sociale de sănătate (cass).
  Această contribuție a angajaților pentru pensie s-a înființat/ introdus doar din anul 2001, prin Legea nr. 19/2000. 
 Deci, se împlinesc anul acesta 22 de ani (de la introducerea pensiilor pe contributivitate, dacă putem spune așa...) și putem trage concluzia că, nici un cetățean român și nici o categorie socială (nici un pensionar) nu are pensie "contributivă", pentru că nimeni nu a contribuit/cotizat la stat, acei...35 de ani.

Mai mult, o pensie ca să fie într-adevăr etichetată ca fiind ,,contributivă”, aceasta ar trebui să fie plătită doar dintr-un fond special, constituit în acest scop, unde se strâng contribuțiile angajaților achitate/ reținute de stat în cei 35 de ani.
Partidele politice care s-au perindat la putere au avut nevoie de un electorat stabil, cel al celor circa 5 milioane de ,,pensionari” (însă în realitate sunt doar circa 2,7 milioane de pensionari civili adevărați, care au contribuit, iar restul de circa 2,3 milioane, care nu au nici o contribuție la stat, sunt botezate în scop manipulator, tot ca ,,pensii”, deși acestea sunt venituri de tip salarial, cum ar fi: ajutoare sociale, de șomaj, rente viagere pentru sportivi și artiști ai poporului/emeriți, diverse indemnizații de merit ori viagere pentru foștii parlamentari, președinții de stat, cei ai CJ, primari ori viceprimari, revoluționari, deținătorii de ordine și medalii).
Plata acestor 5 milioane de pensii civile și așa zise ,,pensii” sunt plătite de către Casa Națională de Pensii Publice.
Bugetul de asigurări sociale nu poate acoperi doar din contribuții, sumele necesare pentru plata celor 5 milioane de pensii „contributive”, deoarece, așa cum am spus, nu au existat contribuții suficiente, din partea tuturor. De aceea, pentru a plăti aceste pensii și aceste indemnizații, anual se virează sumele de bani necesare de la bugetul de stat, către bugetul de asigurări sociale.
Astfel că, de câte ori politicienii cresc pensiile „contributive” (precum și aceste indemnizații și ajutoare) bugetul de stat este afectat.

Ca să ascundă aceste lucruri, decidenții politici s-au gândit să mistifice realitatea, să inducă în eroare opinia publică și să pretindă, nici mai mult nici mai puțin că, pensiile militare de stat (ale militarilor și polițiștilor) sunt de vină, pentru presiunea aceasta pe buget. Că noi suntem răul, că datorită nouă se dezechilibrează bugetul …
Totul tendențios, total neadevărat, deoarece nimeni nu a contribuit la stat, nici angajatorul nici angajatul, până în anul 2001. Cât despre militari și polițiști, aceștia au contribuit, din totdeauna la stat, astfel:
Din anul 2001, s-a instituit o contribuție a angajatului… inițial în procent de 5% iar ulterior crescând la 25% din soldă, astfel:
a) Conform art.78 alin(2) și (3), din Legea nr. 164/ 01.04.2001 privind pensiile militare de stat, cota de contribuție individuală era de 5%;

b) De la 1 ianuarie 2011, această contribuție individuală a crescut la 10,5%;
c) Iar de la 1 ianuarie 2018, și în prezent, contribuția individuală este de 25% din venitul brut, reprezentând contribuția individuală la bugetul de stat (egală în cuantum cu CAS – contribuția la bugetul asigurărilor sociale);
d) Conform art.31 alin. (1) și (3) din Legea nr. 223/2015, pentru a beneficia de pensie militară de stat, militarii și polițiștii plătesc o contribuție individuală la bugetul de stat egală cu cota de contribuție individuală de asigurări sociale.
Contribuțiile (CASS și CAS) pentru militari și asimilați, nu se plătesc la fondul de pensii publice, acestea se plătesc la bugetul de stat.

  Cât despre pensiile militare de stat, este bine de știut că acestea nu se plătesc din fondul de asigurări sociale, prin Casa Națională de Pensii Publice, acestea nu sunt sub autoritatea ministrului Muncii, nici a comisiilor de muncă parlamentare, deoarece, noi militarii și polițiștii nu avem contracte de muncă normată la 8 ore, ci avem contracte de prestare a activității de cadru militar ori polițist, 24h / 24h, contracte întărite prin jurăminte de sânge. 

În plus, pentru pensiile militare, instituție cu patru decenii înainte de apariția primelor pensii civile (private), la 20 octombrie 1864, am plătit când eram în activitate, aceleași CONTRIBUȚII CA ȘI CIVILII (unele chiar în mod ilegal, cum ar fi spre exemplu CASS…) direct la bugetul de stat, pensiile noastre fiindu-ne plătite din fondul destinat Apărării, prin propriile Case Sectoriale de Pensii (cele ale MApN, MAI și SRI).
Noi, militarii și polițiștii nu avem nici o legătură, prin urmare, cu fondurile de pensii civile!
Astăzi, toți militarii și polițiștii plătesc contribuții, așa cum am precizat. Ei plătesc 25% din salariu, contribuții individuale direct la bugetul de stat. Adică, teoretic, doi militari ori polițiști în activitate plătesc pensia unui rezervist militar, pensionar.
Acest lucru nu îl afirmă și susține nimeni, dintre politicieni sau ,,părerologii” care se perindă pe la televiziunile plătite și aservite…
Nu i-am auzit vreodată pe aceștia să afirme în spațiul public că militarii și polițiștii plătesc, totuși, 25% din salariu, ce reprezintă contribuție direct la bugetul statului, egală în cuantum cu CAS.

   Gândirea, dar mai ales alegerea lor, a politicienilor, este simplă și...clară pentru noi...că doar nu și-or dori să supere electoratul de circa 5 milioane de pensionari..."contributivi", versus cei până în două sute de mii de pensionari militari ?
 Ei știu pe cine aleg, știind răspunsul la întrebarea ,,Cine vrei sa te voteze, ca sa rămâi la putere? 5 milioane sau 200.000 de polițiști  și militari?
  Oare, de unde credeți că aleg acum să le taie, să le înghețe pensiile ori să le proroge creșterile salariale legale, pentru a face rost de bani??

Bineînțeles că de la CEI care sunt cuminți, disciplinați și ascultători, care nu au drept la grevă, pentru că aceștia nu întrerup programul să iasă pe scările instituției (așa cum au făcut-o, cu tupeu și contrar legii, onor magistrații…), ori să iasă în stradă, să protesteze….Că de…ei au fost educați, instruiți și ,,dresați” doar ca să respecte legea!
Răspunsul este simplu: de la militari și polițiști (și toți lucrătorii din sistemul național de apărare, ordine publică și securitate națională)!
Rușinos, scandalos, trist dar adevărat.
Halal recunoștință și respect, din partea statului (parșiv și ticălos…și eșuat – etichetat chiar de către doi șefi ai statului român) față de militari în general.

http://mcppress.ro/forum/viewtopic.php?pid=12477#p12477


Col. ( rz.) Orodel Emilian
18. 02. 2023

Sursa: MCP Press Agency, Mihail Georgevici

16qjfk$dyM.8EQ2 link

Add a Comment

Share
Share