La întrebarea: dacă PENSIONARII MILITARI MAI SUNT CETĂȚENI ROMÂNI? a fost adresată: o SCRISOARE DESCHISĂ, ☆Președintelui Partidului Social Democrat; ☆Președintelui Partidului Național Liberal; ☆Avocatului Poporului; ☆Ministrului Apărării Naționale; ☆Președinților Asociațiilor militarilor pensionari din Sistemul Național de Apărare; ☆Trusturile de presă.

Share


SCRISOARE DESCHISĂ,
adresată:
☆Președintelui Partidului Social Democrat;
☆Președintelui Partidului Național Liberal;
☆Avocatului Poporului;
☆Ministrului Apărării Naționale;
☆Președinților Asociațiilor militarilor pensionari din Sistemul Național de Apărare;
☆Trusturile de presă.

cu tema: PENSIONARII MILITARI MAI SUNT CETĂȚENI ROMÂNI?

având ca obiect ,,ORDONANŢA DE URGENŢĂ privind unele măsuri fiscal-bugetare, prorogarea unor termene, precum şi pentru modificarea şi completarea unor acte normative, Art.IX”

Având în vedere că pe rețelele de socializare se prezintă ordonanța de urgență mai sus menționată, vă rog respectuos să îmi permiteți câteva observații care pun în inferioritate socială, bazată pe discriminare financiară, pensionarii militari în rezervă și retragere, astfel:
●În toate dezbaterile publice, pe bună dreptate, legal și constituțional, nu s-a acceptat de către jurnaliști, reprezentații organizațiilor pensionarilor, reprezentați ai guvernului, ministrul muncii, principiul indexării diferențiat al pensiilor din sistemul public de pensii. Cu toate acestea, principiul se aplică pensiilor militare. De ce? Dacă este neconstituțional pentru sistemul public cum poate fi considerat legal pentru militari? Militarii în rezervă și retragere mai sunt considerați cetățeni români, în țara lor pe care au slujit-o, zeci de ani, cu devotament, respectând jurământul militar, pe teritoriul național sau în Teatrele de Operații?
●Guvernul nu aplică indexarea diferențiată sistemului public dar o aplică sistemului militar, sistem ai căror membri, pensionari militari în rezervă și retragere, sunt ierarhizați în primul rând după gradele militare deținute, ce impune evident ierarhia cuantumului pensiilor. Pensia militară reflectă categoria de personal, gradul și funcția deținută, nivelul studiilor și poziția în ierarhia militară. Aplicarea celor două articole ar produce o răsturnare a ierarhiei militare, o bulversare a valorilor în rândul pensionarilor militari.
● În ianuarie 2022 s-au tăiat pensiile militare în valoare de peste 4000 lei cu 7,4% dar s-a aplicat același procent de indexare, asta evident pentru a evita o răsturnare a valorilor financiare. Tot atunci pensiilor mici li s-au aplicat pachetele de sprijin financiar ca în sistemul public. Acum ce s-a întâmplat? Cine consideră că prin acest haos se pot îndrepta inechitățile în sistemul militar, dar în cel public nu? Evident că nimeni, este doar o metodă de haiducie financiară, ilegală ca orice haiducie, de a lua de la cei din vârful ierarhiei și de a împărți firimituri. S-a înțeles greșit, eliminarea inechităților nu înseamnă tăierea pensiilor decente ci aducerea celor mici la nivelul aceleași funcții și grad. La grade, funcții egale, pensii egale, nu otova, la grămadă, ca la colhoz pentru că avem o ierarhie, facem parte din categorii de personal diferit, avem grade și funcții diferite, am avut atribuții și răspunderi diferite.
●Cifrele înscrise în art.IX din ordonanță par a fi aruncate în fugă, de un civil îmbrăcat militar care nu a văzut în viata lui o unitate militară și care nu au legătură cu nimic, nu au legătură cu pensionarii militari, cu nivelul de trai, cu inflația, cu bugetul, cu legea, cu nimic, poate doar cu incompetența. Aceste măsuri nefondate științific, economic, financiar, stau la baza pensionărilor și demisiilor masive, transformării militarilor în funcționari, a unităților militare în societăți cu capital de stat și provoacă dezinteresul tinerilor pentru instituțiile militare de învățământ, pentru cariera militară.
●În sistemul public de pensii cuantumurile de 7000, 10 000, 12 000, 18 000 lei se indexează cu 12,5% iar în Sistemul Național de Apărare pensiile în cuantum de peste 7201lei (6561lei net/10% impozit pe profit+10%CASS) se indexează, ilegal, cu procente sub rata inflației din 2021, respectiv 5,1%(4,4%). Nu cred că mai este cazul să analizăm situația celor care s-au pensionat după 01 ianuarie 2018 (2,5-1%) despre care nici Dumnezeu nu știe cu ce au greșit.

Atunci este justificată întrebarea: Mai sunt militarii în rezervă cetățeni români?

În concluzie vă adresez respectuos rugămintea de a solicita reanalizarea indexarii pensiilor militare în conformitate cu legile în vigoare și Constituția României, pentru eliminarea diferențelor dintre cele două sisteme de pensii și a indexării progresive a pensiilor militare.

TRĂIASCĂ ARMATA ROMÂNĂ!
TRĂIASCĂ ROMÂNIA SUVERANĂ ȘI INDEPENDENTĂ!

Am onoarea să vă salut!
col.(r) Mircea Crăciun,
30 noiembrie 2022

Notă! MCP Press Agency va face public răspunsul la această scrisoare în țară și străinătate, în vederea stabilirii celor care se fac vinovați de nerespectarea drepturilor și libertăților militarilor din România, țară din N.A.T.O.

Sursa: MCP Press Agency, Mihail Georgevici

Add a Comment

Share
Share