La statuia Eternului Eminescu din Vevey: Dumnezeu să-l odihnească!

Share

În fiecare an, la 15 ianuarie, românii din Elveţia aduc omagii Poetului Naţional Mihai Eminescu, la Vevey, pe faleza Lacului Leman (Quai Perdonnet), unde o impunătoare statuie a Poetului domină imaginea romantică a acestor locuri.

Bustul de la Vevey a fost donat oraşului de către Ambasada României din Elveţia şi este printre puţinele statui, din străinătate, ridicate ca semn de respect şi omagiu lui Mihai Eminescu.

De remarcat,  în stânga Bustului lui Eminescu există încă două statui dedicate lui Nicolas Gogol (Nikolai Vasilievici Gogol) şi Charles Chaplin, fapt ce ne sugerează (dacă analizăm prin comparaţie mărimea/înălţimea acestor monumente), că este o recunoaştere mondială a valorii Poetului. In Elveţia pentru orice lucru făcut, mai ales cele de natura simbolurilor, se acordă o mare atenţie imaginii şi sugestivităţii acesteia şi, consider că, nu întâplător înălţimea statui lui Eminescu depăşeşte pe a celelorlalte, care sunt alăturate.

Aici, în acest loc, departe de ţara sa, într-o copleşitoare şi emoţionantă stare indusă de chipul lui Eminescu, se vor întâlni românii, în special din oraşele Geneva, Lausanne, Fribourg, Lucerna, Berna, Montreaux, Zürich, în prezenţa reprezentanţilor autorităţilor locale, gest onorant din partea ţării gazdă.

Un bust postat pe un soclu adecvat: „cărămizile” acestuia reprezintă volume cu opera poetului nepereche. Pe statuie scrie foarte sugestiv: „the last romantic”… De pe placa explicativă aflăm ca a fost donată în octombrie 2000 de Ambasada României.

Bustul poetului a fost realizat de sculptoriţa Andreia Bove şi că devenit o tradiţie ca, în fiecare an, în luna ianuarie, românii din Elveţia să se reunească la Vevey pentru a marca ziua de naştere a poetului.

https://www.botosaneanul.ro/stiri/eminescu-gogol-si-chaplin-cum-a-ajuns-geniul-botosanean-intr-un-mic-orasel-din-elvetia-galerie-foto/

Proiectul transatlantic M.Eminescu – E. Poe dedicat Centenarului Marii Uniri

http://mcppress.ro/forum/viewtopic.php?pid=12452#p12452

Sursa: MCP Press Agency, Mihail Georgevici

Add a Comment

Share
Share